Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγική περίοδος για εμένα ξεκινάει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχω επιλέξει τα καναρίνια τα οποία θα ζευγαρώσω.
Ακολουθούν τα 5 Αρσενικά που θα βάλω φέτος, εκ των οποίων τα 2 είναι Καρδερίνες.
ΑΡΣ 1 ΑΡΣ 2 ΑΡΣ 3 ΑΡΣ ΚΑΡ 1 ΑΡΣ ΚΑΡ 2

Ακολουθούν τα 5 Θηλυκά
ΘΥΛ 1 ΘΥΛ 2 ΘΥΛ 3 ΘΥΛ 4 ΘΥΛ 5

Επόμενο βήμα αφού προγραμματίσω ποια πουλιά θα ζευγαρώσω, ξεκινάω ένα πρόγραμμα διατροφής που με έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να έχω πολύ καλά αποτελέσματα και σε αριθμό πουλιών που γεννήθηκαν και στην ποιότητά αυτών των πουλιών. Από τις Αρχές Ιανουαρίου ξεκινώ και δίνω στα πουλιά εκτός από την συνήθη απαραίτητη μικτή τροφή σπόρων και αυγό, μήλο και πορτοκαλί. Μία μέρα λοιπόν θα τους βάλω αυγό (το αυγό δίνεται βρασμένο «σφικτό», αφού το βράσουμε καλά το αφήνουμε κρυώνει και στην συνέχεια το κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι χωρίς να το ξεφλουδίσουμε με το τσόφλι και βάζουμε μισό για κάθε καναρίνι στην ειδική αυγουλιέρα που εάν δεν έχουμε την αγοράζουμε από pet). Την επόμενη μέρα αφαιρώ το εναπομείναν αυγό καθαρίζω καλά την αυγουλιέρα και τοποθετώ μήλο (το μήλο το πλένουμε καλά και στην συνέχεια κόβουμε μία καλή φέτα μαζί με την φλούδα και την τοποθετούμε στην αυγουλιέρα). Την επόμενη ημέρα αφαιρώ το μήλο και τοποθετώ πορτοκάλι ( πλένω καλά το πορτοκάλι και κόβω μια φέτα μαζί με την φλούδα). Το παραπάνω πρόγραμμα ακολουθώ μέχρι την στιγμή που θα δω τα πρώτα αυγά στις φωλιές των ζευγαριών. Με το που θα δούμε σε ένα ζευγάρι να έχει γεννηθεί το πρώτο αυγό σταματάμε να προσφέρουμε βραστό αυγό, μπορούμε να συνεχίσουμε το μήλο ή το πορτοκάλι. Αυγό ξαναβάζουμε στα ζευγάρια με το που θα δούμε το πρώτο νεοσσό. Το αυγό στην φάση τις γέννησης των νεοσσών αποτελεί την βασική τροφή, την οποία παίρνουν οι γονείς και ταΐζουν τα μικρά νεοφερμένα πουλάκια.

Αφού λοιπόν έχουμε στο μυαλό μας το παραπάνω πρόγραμμα και σίγουρα την καθαριότητα του συνόλου του κλουβιού, οι υπόλοιπες ενέργειες για μία καλή αναπαραγωγή έχουν να κάνουν με την παρατηρητικότητα μας, τις καιρικές συνθήκες και σίγουρα την τύχη. Για να αφήσουμε απέξω και τον καιρό και να ασχοληθούμε μόνο με τις δικές μας ενέργειες σας αναφέρω ότι οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι φυσιολογικές χωρίς απότομες διακυμάνσεις. Η αναπαραγωγή των καναρινιών ξεκινάει στο τέλος χειμώνα, εντείνεται την άνοιξη και τελειώνει νωρίς το καλοκαίρι. Εγώ κοιτάω μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχω τελειώσει με τα ζευγαρώματα και τις γεννήσεις και κανένα ζευγάρι να μην είναι μαζί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι έντονες καιρικές διακυμάνσεις (υψηλές θερμοκρασίες το πρωί και αρκετά χαμηλές το βράδυ, υψηλές την μία μέρα και χαμηλές την άλλη) που μπορεί να έχουμε την άνοιξη με τον καιρό.

Οι επόμενες σημαντικές κινήσεις έχουν να κάνουν με την παρατηρητικότητα που προανέφερα. Επιλέγουμε ποιο πουλί θα ενώσουμε με ποιο. Αυτή η αρχική επιλογή ανήκει καθαρά σε εμάς, πρέπει όμως να παρατηρούμε καθημερινά τα πουλιά γιατί τα ίδια μπορεί να μην συμφωνήσουν με αυτήν την επιλογή ή να μας δείξουν με τον τρόπο τους την επιλογή άλλου συντρόφου από αυτήν που αρχικά υπολογίζαμε. Αρκετές φορές σε κλουβιά που είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους άλλαξα τους συντρόφους γιατί παρατήρησα ότι οι ίδιοι θα επιθυμούσαν αυτήν την αλλαγή, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά . Μην επιμένετε στις απόψεις σας παρατηρήστε τα πουλιά και θα σας δείξουν τις επιλογές τους.

Επιλέγουμε λοιπόν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό καναρίνι και το τοποθετούμε σε κλουβί ζευγαρώστρα, η κίνηση αυτή γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Το κλουβί ζευγαρώστρα είναι ένα απλό κλουβί μεγαλύτερο και ποιο λειτουργικό για την αναπαραγωγή πουλιών. Η λειτουργικότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν προβλέψει τις ανάγκες και τις κινήσεις που επιβάλλονται στην περίοδο της αναπαραγωγής και έχουν προσθέσει αρκετές θέσεις για τις φωλιές των πουλιών αλλά και αρκετές πόρτες για ποιο άμεση και εύκολη επέμβαση (μπορούμε να προμηθευτούμε τέτοια κλουβιά από οποιοδήποτε petshop ή και από αγγελίες στο internet). Αυτά τα κλουβιά επίσης δίνονται με ειδικά χωρίσματα τα οποία χωρίζουν το κλουβί στην μέση και μας επιτρέπουν να τοποθετούμε στην μία μεριά το αρσενικό και στην άλλη το θηλυκό.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου τοποθετούμε το ζευγάρι στην ζευγαρώστρα και αρχίζει το ερωτικό παιχνίδι μεταξύ τους. Ο αρσενικός θα ξεκινήσει να κελαηδάει προς την θηλυκιά και εκείνη προς αυτόν. Με την πάροδο 1 έως δύο εβδομάδων θα παρατηρήσετε και τα δύο πουλιά να αρχίζουν να σχίζουν εφημερίδες από το πάτωμα του κλουβιού. Θα το παρατηρήσετε σίγουρα στην αλλαγή της εφημερίδας στην εβδομαδιαία σας καθαριότητα. Εννοείται ότι εάν παρατηρήσουμε σχισμένες εφημερίδες ποιο νωρίς από τον χρόνο που αναφέρω (ιδίως από το θηλυκό)αφαιρούμε το χώρισμα. Πέρα από τις εφημερίδες μπορεί να παρατηρήσουμε να φιλιούνται μέσα από τα κάγκελα η να κοιμούνται μαζί πλάι πλάι στο χώρισμα και σε αυτήν την περίπτωση αφαιρούμε το χώρισμα. Μόλις αφαιρέσουμε το χώρισμα τοποθετούμε στο κλουβί μια φωλιά και ένα κουτάκι με ειδικό νήμα για φωλιές (την φωλιά και το νήμα τα προμηθευόμαστε από pet). Η υπόλοιπη δουλειά ανήκει στα ίδια τα πουλιά. Το θηλυκό σε διάστημα 3 – 4 ημερών θα χρησιμοποιήσει το νήμα (ελέγχουμε καθημερινά το νήμα γιατί θα χρειαστεί σίγουρα 2 κουτάκια ή και 3) και θα κτίσει την φωλιά. Στην συνέχεια θα κάθετε στην φωλιά και σιγά σιγά θα αρχίσει να γεννάει τα αυγά του. Γεννάει από 1-6 αυγά, συνηθέστερο είναι να γεννάει από 1-4, γεννάει 1 αυγό κάθε μία ημέρα και συνήθως τις πρωινές ώρες. Κάθε αυγό χρειάζεται από την ημέρα που θα βγει στην φωλιά 14 ημέρες για να γεννηθεί ο νεοσσός. Την έβδομη ημέρα κάθε αυγού μπορούμε να τα ελέγχουμε με φακό για να καταλάβουμε εάν είναι γονιμοποιημένα ή κλούβια (θα ακολουθήσουν foto για να καταλάβετε την διαδικασία). Οι αρχάριοι καλό θα ήταν να αφήσουν την φύση να αποφασίσει ιδίως εάν πρόκειται για πρώτες προσπάθειες αναπαραγωγής. Μετά την 14 ημέρα αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν τα νέα πουλάκια με την σειρά που είχαν γεννηθεί ως αυγά. Πολύ εκτροφείς ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία κατά την γέννηση των αυγών για να έχουν γέννηση των νεοσσών την ίδια μέρα. Δεν θα κάνω αναφορά σε αυτό το άρθρο για να μην σας μπερδέψω. Μόλις γεννηθούν τα νέα πουλάκια οι γονείς αναλαμβάνουν να τα ταΐζουν αρκετές φορές την ημέρα. Κάθε μέρα βάζουμε αυγό και αγοράζουμε και μία καλή τροφή για νεοσσούς από ένα petshop και την χρησιμοποιούμε εναλλάξ, μία αυγό την άλλη αυγοτροφή. Την εικοστή ημέρα από την γέννηση τους θα αρχίσουν να φεύγουν από την φωλιά και να εξερευνούν καλύτερα το κλουβί. Εάν επιθυμούμε το ζευγάρι να ξαναζευγαρώσει τοποθετούμε άλλη φωλιά και αφού διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να τραφούν μόνα τους τα μεταφέρουμε σε άλλο κλουβί και αφήνουμε τους γονείς μόνους να ξεκινήσουν την ίδια πάλι διαδικασία. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε άλλη αναπαραγωγή παίρνουμε τον αρσενικό, αφαιρούμε την φωλιά και αφήνουμε την θηλύκια με τα παιδιά. Απαιτείται και εδώ παρατηρητικότητα γιατί υπάρχει περίπτωση η θηλύκια να θέλει να ξαναζευγαρώσει και να είναι επιθετική προς τα παιδιά της. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρούμε και την θηλυκιά.

Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω ότι όλη η διαδικασία για την απόκτηση καινούργιων καναρινιών διαρκεί συνολικά 44 περίπου μέρες (14 για την επώαση και 25-30 για τον απογαλακτισμό και την αυτόνομη συντήρηση).

Καλές γέννες και μην ξεχνάτε ότι κάθε αποτυχία που μπορεί να σας συμβεί είναι γνώση, άπλα όταν γίνει προσπαθήστε μόνοι ή με βοήθεια κάποιου που γνωρίζει να βρείτε τι έφταιξε και κοιτάξτε να μην το επαναλάβετε.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s