Χειμερινό Κλάδεμα Αμπελιού

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο άρθρο των εποχιακών χειρισμών αμπελουργίας, η κύρια εργασία που απαιτείται να γίνει των χειμώνα είναι το κλάδεμα του Αμπελιού. Το φετινό κλάδεμα για εμένα (λόγο χρόνου) πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση (τέλη Ιανουαρίου) τα αμπέλια  καθαρίστηκαν (“κάθαρος αμπελιού”) από τις περσινές κληματίδες (βέργες) και σε δεύτερη φάση (μέσα Φεβρουαρίου) έγινε το τελικό κλάδεμα.

Το συγκεκριμένο αμπέλι,  που θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, αποτελείται από 230 κλήματα ποικιλίας “Αγιωργίτικο Νεμέας”, είναι εγκατεστημένο στον κάμπο Οξυλίθου, είναι 4 ετών και έχω ακολουθήσει σχήμα «Γραμμικό Royat» δηλαδή αμφίπλευρη διάταξη σχήματος Τ. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε σε κλάδεμα καρποφορίας και όχι σε κλάδεμα διαμόρφωσης (Το κλάδεμα της διαμόρφωσης πραγματοποιείται στα πρώτα 3 έως 4 χρόνια του αμπελιού).

ΚΛΑΔΕΜΑ 14

Στην πρώτη φάση, που όπως προανέφερα γίνεται ο “κάθαρος” του αμπελιού, αφαιρούμαι από όλα τα κλήματα τις άρρωστες και ξερές κληματίδες  (βέργες), τις κληματίδες που έχουν διεύθυνση προς την γη, αυτές δηλαδή που έχουν βλαστίσει από το κάτω μέρος των βραχιόνων και αυτές που έχουν βλαστήσει στον βασικό κορμό. Εγώ λόγο περιορισμένου χρόνου (η δουλεία πρέπει να έχει γίνει εντός Σαββατοκύριακου), σε πρώτη φάση μαζί με τον καθαρισμό, κλαδεύω και τις κληματίδες που θα κρατήσω για παραγωγή στο ύψος του 4ου – 5ου ματιού ( μάτια ονομάζονται η διογκωμένες περιοχές που διακρίνονται επάνω στις κληματίδες και είναι αυτές που θα δώσουν τις νέες κληματίδες). Ακολουθεί εικόνα στην οποία διακρίνονται τα μάτια των κληματίδων:

ΚΛΑΔΕΜΑ 4

Με αυτόν τον τρόπο έχω καλύτερη εικόνα του τελικού σχήματος και έχω μειώσει πολύ την εργασία της δεύτερης φάσης του τελικού δηλαδή κλαδέματος. Ακολουθούν εικόνες με το σχήμα των κλημάτων στο τέλος της πρώτης φάσης μετά τον “κάθαρο”.     

ΚΛΑΔΕΜΑ 3 ΚΛΑΔΕΜΑ 2

 Η δεύτερη φάση του κλαδέματος ξεκινάει με τον τελικό καθαρισμό των κεφαλών (κεφαλές ονομάζονται οι διαμορφωμένες περιοχές σε κάθε βραχίονα τις οποίες έχουμε ΄δημιουργήσει για να υποδέχονται και να φιλοξενούν κάθε χρόνο τις νέες κληματίδες οι οποίες θα καρποφορήσουν. Οποιεσδήποτε άλλες κληματίδες εκτός των κεφαλών αφαιρούνται, κάθε βραχίονας αναλόγως την δύναμη του κλήματος – πρέμνου μπορεί να έχει από 2 έως 4 κεφαλές σε απόσταση μεταξύ τους 15cm έως 20cm).  Ακολουθούν εικόνες  με παραδείγματα διαμορφωμένων κλαδεμένων κεφαλών:

ΚΛΑΔΕΜΑ 12 ΚΛΑΔΕΜΑ 11 

Στην συνέχεια σε κάθε κεφαλή (αναλόγως την εικόνα και την δύναμη της κάθε κεφαλής) αφήνονται από 1 έως 2 κληματίδες και κλαδεύονται στα 2 ή 3 το πολύ μάτια (αναλόγως την δύναμη των κληματίδων). Το κόψιμο με το κλαδευτήρι μας, πρέπει να είναι λοξό σε αντίθετη φορά από το μάτι. Πρέπει δηλαδή λίγο πιο πάνω από το μάτι να δημιουργείται μία κατηφόρα η οποία θα προστατεύει το μάτι από τα υγρά της εγκοπής και από τις βροχές. Ακολουθούν εικόνες από το κλάδεμα μίας κληματίδας πάνω από μάτι για να καταλάβετε την φορά εγκοπής:

ΚΛΑΔΕΜΑ 6 

ΚΛΑΔΕΜΑ 8 ΚΛΑΔΕΜΑ 7

Ακολουθούν εικόνες της τελικής διαμόρφωσης του αμπελιού μετά το τέλος της δεύτερης φάσης “ τελικό κλάδεμα καρποφορίας”:

ΚΛΑΔΕΜΑ 16 ΚΛΑΔΕΜΑ 15

Όπως θα παρατηρήσετε σε κάθε στάδιο σας αναφέρω πάντα την έκφραση «αναλόγως την δύναμη της κεφαλής ή της κληματίδας ή γενικότερα του πρέμνου», ο λόγος είναι γιατί ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές κλαδέματος πάντα όμως παρατηρώντας την συνολική εικόνα του αμπελιού. Η παρατηρητικότητα είναι το μυστικό για μία καλή παραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Οι τεχνικές που εφαρμόζει κάποιος δεν σημαίνει ότι εάν ακολουθηθούν κατά γράμμα από κάποιον άλλο σε άλλη περιοχή ακόμα και σε διπλανό χωράφι ότι θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Για παράδειγμα η επιλογή μας να αφήσουμε παραπάνω κληματίδες και μάτια σε μία κεφαλή η οποία δεν φαίνεται και δεν είναι δυνατή θα έχει χειρότερα αποτελέσματα από το να είχαμε επιλέξει να αφήναμε μία κληματίδα. Άρα συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε και διαβάζουμε για τεχνικές κλαδέματος, τις κατανοούμε, τις συζητάμε και τις εφαρμόζουμε αναλόγως πάντα της εικόνας που αποκομίζουμε από το αμπελάκι μας. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνο είναι μετρήσιμα, γι αυτό είναι καλό να κρατάμε σημειώσεις με τις συνολικές ετήσιες ενέργειες που κάναμε.

ΚΑΛΑ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Σχολιάστε