Φτιάχνω Συσκευή Παραγωγής Φύτρων

Συσκευή παραγωγής φύτρων και καλλιέργεια (τροποποιημένη πατέντα του Δημήτρη Γιασσιράνη, κάνε κλικ και δες videoστο youtube)

Η παρακάτω συσκευή όπως αναφέρω και στον τίτλο είναι αρχική ιδέα του κυρίου Δημήτρη Γιασσιράνη. Την έχω τροποποιήσει λίγο για να είναι ευκολότερη και ποιο εύχρηστη η συνολική κατασκευή.  Οι διαφορές είναι ότι δεν τρυπάω την λεκάνη, δεν χρησιμοποιώ καλτσόν, τσέρκι και λάστιχο αλλά κόσκινο, δεν χρειάζεται να τροφοδοτώ με εξωτερικό μπουκάλι νερού το μπολ γιατί αλλάζω τους χρόνους λειτουργίας της συσκευής ατμού.

Αποτελείται από τα παρακάτω υλικά.

1 Κόσκινο μεγάλο μέγεθος(από κουζινικά jumbo, ούτε 5€)

1 Λεκάνη σε μέγεθος που να χωράει μέσα το κόσκινο. (την είχα)

2  Μπολ (επίσης τα είχα)

1 Συσκευή παραγωγής κρύου ατμού (MistMaker: Πλήρες Σετ Υγραντήρας υπερήχων, αγορά 31€  από GROWACADEMY)

1 Χρονοδιακόπτη (από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών 4,50€)

4 καλαμάκια

1 πλαστικό ποτήρι

Σιλικόνη ή κόλα

Κατασκευή

Τοποθετώ μέσα στην λεκάνη ανάποδα ένα μπολ.

Στην συνέχεια τοποθετώ από πάνω το κόσκινο και εφαρμόζω το δεύτερο μπολ πάτο με πάτο με το πρώτο (βλ. εικόνες).

 

Τα δύο μπολ λοιπόν συγκρατούν στον αέρα το κόσκινο. Βάζω την συσκευή παραγωγής ατμού μέσα στο δεύτερο μπολ και γεμίζω μέχρι επάνω με νερό.

Τεστάρω η στάθμη του νερού να είναι αρκετή για να δουλεύει η συσκευή ατμού αλλά και να είναι σε τέτοιο σημείο στο μπολ έτσι ώστε όταν δουλεύει η συσκευή να βγαίνει μόνο ατμός και όχι νερό.

Πάνω από το δεύτερο μπολ και την συσκευή ατμού τοποθετώ το πλαστικό ποτήρι με τα κολλημένα καλαμάκια στο πλάι για να μαζεύει το νερό που εκτοξεύει η συσκευή κατά την παραγωγή ατμού. Με αυτό τον τρόπο από το μπολ βγαίνει μόνο ατμός και όχι νερό. Οι σπόροι από τα φύτρα που θα ρίξουμε στο κόσκινο θα ποτίζονται μόνο με ατμό και όχι με απευθείας νερό.

Όταν τελειώσουμε με την παραπάνω κατασκευή ρίχνουμε τους σπόρους φύτρων και τους απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κόσκινου. Προσέχουμε μόνο να μην υπάρχουν σπόροι στην περιοχή που ενώνονται οι δύο  πάτοι από τα μπολ.

Βάζουμε τον χρονοδιακόπτη να δουλεύει για 3 έως 4 ώρες συνεχόμενα. Στην συνέχεια τον ρυθμίζουμε να λειτουργεί 15 λεπτά ανά 1 ώρα και 30 λεπτά.

Σε αυτούς τους χρόνους που αναφέρω έχουμε καλά αποτελέσματα στην βλάστηση των φύτρων και χρειάζεται να συμπληρώνουμε νερό κάθε 8 με 10 ώρες. Σε 4-5 ημέρες τα φύτρα μας θα είναι έτοιμα,

τα αφαιρούμε από το κόσκινο, τα πλένουμε καλά, τα στεγνώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο. Αντέχουν για μία εβδομάδα.

Καλή επιτυχία

Σχολιάστε