Φτιάχνω Προζύμι

Υλικά:

Αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)

Νερό

Γυάλινο Βάζο (εγώ χρησιμοποιώ του 1 lit)

Κουτάλι

Τόσο απλά!!!!

Εκτέλεση:

1η Μέρα

Σε ένα γυάλινο βάζο ρίχνω 100γρ αλεύρι σκληρό και 100γρ χλιαρό νερό (το νερό σε θερμοκρασία μαγιάς 30oc με 35οc). Ανακατεύω καλά και φτιάχνω ένα μαλακό χυλό. Κλείνω το βάζο με το καπάκι του, το σκεπάζω και το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.

2η Μέρα

Παρατηρώ κάποιες τρυπούλες να σχηματίζονται στην επιφάνεια. Προσθέτω 100γρ αλεύρι και 100γρ χλιαρό νερό, ανακατεύω καλά και το αφήνω για άλλες 24ωρες σε θερμοκρασία δωματίου.

 

3η Μέρα

Παρατηρώ αύξηση του όγκου του μείγματος και σχηματισμό περισσοτέρων τρυπών. Προσθέτω 100γρ αλεύρι και 80γρ χλιαρό νερό, ανακατεύω και το αφήνω για άλλες 24ώρες.

 

4η Μέρα

Αφαιρώ το μισό μείγμα και προσθέτω 100γρ αλεύρι και 80γρ χλιαρό νερό, ανακατεύω και αφήνω για άλλες 24ώρες.

5η Μέρα

Παρατηρώ σχεδόν διπλασιασμό στον όγκο του μείγματος, αρκετές τρύπες και έντονη μυρωδιά προζυμιού. Προσθέτω 100γρ αλεύρι και 60γρ χλιαρό νερό, ανακατεύω και αφήνω για άλλες 24 ώρες.

6η Μέρα

Αφαιρώ το μισό μείγμα και προσθέτω 100γρ αλεύρι και 60γρ χλιαρό νερό, ανακατεύω και αφήνω για άλλες 24ώρες.

 

7η Μέρα

Πρέπει το μείγμα να μπορεί διπλασιάζει τον όγκο του και να μυρίζει το χαρακτηριστικό άρωμα του προζυμιού. Εμείς να αφαιρούμε την μισή ποσότητα του βάζου, να προσθέτουμε αλεύρι και νερό και την επόμενη μέρα να έχουμε διπλασιασμό του προζυμιού, με αρκετές τρύπες και ίνες όπως η παρακάτω εικόνα.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αυτά που σας αναφέρω το προζύμι είναι έτοιμο.

Επόμενες ενέργειες μετά την 7η μέρα ανά κατηγορία χρήστη:

Για όσους ζυμώνουν καθημερινά και θέλουν να έχουν έτοιμο προζύμι για τις συνταγές τους.   Για να κρατήσουμε ζωντανό το προζύμι το ταΐζουμε καθημερινά με 100γρ αλεύρι και 60γρ νερό. Όταν παρατηρήσουμε ότι γεμίζει το βάζο αφαιρούμε την μισή ποσότητα και ανανεώνουμε.

Για όσους ζυμώνουν μια φορά την εβδομάδα (κάθε Σάββατο ή κάθε Κυριακή). Την 7η μέρα που το προζύμι θα διπλασιάσει τον όγκο του και θα έχει γεμίσει με τις χαρακτηριστικές τρυπίτσες, του ρίχνω στην επιφάνεια λίγο λαδάκι το κλείνω με το καπάκι του και το τοποθετώ στο  ψυγείο (συντήρηση). Έτσι μπορώ να το συντηρήσω για μία εβδομάδα. Εάν δεν προλάβουμε να ζυμώσουμε, για να μην μας χαλάσει το βγάζουμε από το ψυγείο, το αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε και πετάμε το μισό, ρίχνουμε 100γρ αλεύρι και 60γρ χλιαρό νερό, το αφήνουμε να φουσκώσει, του ρίχνουμε και λίγο λαδάκι στην επιφάνεια και το επιστρέφουμε στο ψυγείο.

Για όσους ζυμώνουν 1 φορά στο τόσο (μήνα, 2μηνο, 4μηνο). Την 7η μέρα που το προζύμι θα διπλασιάσει τον όγκο του, το αφαιρώ από το βάζο, το ρίχνω σε ένα σελοφάν και το τοποθετώ στην κατάψυξη.

Ετοιμασία προζυμιού για ζύμωμα (Ανάπιασμα)

Εάν το προζύμι είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ρίχνουμε σε ένα μπολ το 1/3 της ποσότητας του αλευριού που πρόκειται να ζυμώσουμε (εάν ζυμώσουμε 1 κιλό αλεύρι, θα χρειαστούμε για την προετοιμασία 350γρ). Στην συνέχεια ρίχνουμε το προζύμι και μετά χλιαρό νερό τόσο ώστε να σχηματίσουμε έναν χυλό ίδιο με αυτόν που φτιάχναμε κατά την παρασκευή του προζυμιού. Το αφήνουμε 12 ώρες έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μόλις φουσκώσει, διπλασιαστεί είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί (σε αυτό το σημείο τελειώνει το ανάπιασμα) Το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ποσότητα του αλευριού που έχουμε σχεδιάσει να ζυμώσουμε (στο παραπάνω παράδειγμα το ρίχνουμε στα υπόλοιπα 750γρ αλεύρι)προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας και ξεκινάμε το ζύμωμα.

Εάν το προζύμι είναι στην συντήρηση ή στην κατάψυξη του ψυγείου τότε για να ξεκινήσουμε την παραπάνω διαδικασία, για το ανάπιασμα, πρέπει να τα βγάλουμε από το ψυγείο και να το αφήσουμε όση ώρα χρειάζεται για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Δεν ξεχνάμε μετά το ανάπιασμα, πριν ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής (ζάχαρη, αλάτι ή και λάδι) να κρατήσουμε μια ποσότητα η οποία θα αποτελεί το προζύμι που θα συντηρούμε και θα αποθηκεύουμε.