Φτιάχνω Super Τσουρέκι

Αφράτο, μαλακό, γεμάτο ίνες, γεμάτο αρώματα   

Υλικά

  1. 360γρ γάλα
  2. 225γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 100γρ νωπή μαγιά
  4. 75γρ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
  5. 2 αυγά μέτρια
  6. 100γρ. βούτυρο ζωικό
  7. ελάχιστο αλάτι (πραγματικά στην μύτη ενός κουταλιού του γλυκού)
  8. 1κ. γλυκού μαχλέπι, 1κ. γλυκού κακουλέ, 1κ. γλυκού μαστίχα, 1κ. γλυκού βανίλια και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  9. 850γρ αλεύρι σκληρό (έχω δοκιμάσει με άριστα αποτελέσματα τα εξής αλεύρια για τσουρέκια, Μύλοι Αγίου Γεωργίου, Robin Wood και την μωβ συσκευασία της Αλλατίνη)
  10. 1 αυγό για επάλειψη

Εκτέλεση :

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και ζεσταίνουμε πολύ λίγο μέχρι τους 30 oC για να ρίξουμε την μαγιά (προσοχή, εάν ζεστάνουμε πολύ το μείγμα θα κάψουμε την μαγιά και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν). Σε ένα μπρίκι λιώνουμε επίσης και το φρέσκο βούτυρο (και εδώ μεγάλη προσοχή στην θερμοκρασία).

Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (κάνε κλικ εδώ και δες την συνταγή στην ενότητα Φτιάχνω Μόνος Μου), τα αυγά, το βούτυρο, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαστίχα, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.

Στην συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και ξεκινάμε με ένα κουτάλι να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά.

Μόλις ρίξουμε όλο το αλεύρι αφήνουμε το μείγμα να ζυμώνεται έως ότου παρατηρήσουμε την ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου αλλά και τον πάτο. Περιμένουμε, ανάλογα με την δύναμη του μίξερ (σε εμένα κάνει περίπου 20 λεπτά) να ξεκολλήσει όλη η ζύμη από τον κάδο και να μαζευτεί στον γάντζο, μόνο τότε είναι έτοιμη η ζύμη.

Στην συνέχεια αφήνουμε την ζύμη στον κάδο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 έως 2 ώρες. Εγώ για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα τοποθετώ τον κάδο στον φούρνο και βάζω την θερμοκρασία στους 50 οC πάνω-κάτω (όχι αέρα).

Ανά μισή ώρα ελέγχω το μείγμα και εάν δω ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Πριν                                                   Μετά

  

ξεκινάω να πλάθω και να δημιουργώ τα τσουρέκια.Μετά τα τοποθετώ στο τελικό ταψί και τα ξαναβάζω στο φούρνο για να φουσκώσουν για δεύτερη φορά. Θερμοκρασία η ίδια με το πρώτο φούσκωμα 50 οC πάνω – κάτω για 30 λεπτά.

Μόλις διπλασιαστούν ξανά,

τα αλείφω με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο νερό και στο τέλος ρίχνω φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνω στους 160 οC για 30 -35 λεπτά, πάνω – κάτω (όχι αέρας),  τοποθετώ στον φούρνο ένα μπολ με βραστό νερό γιατί χρειαζόμαστε ψήσιμο σε υγρασία, αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε σε καμία φάση της παρασκευής τον αέρα του φούρνου.

Τα πρώτα 15λεπτά σκεπάζω τα τσουρέκια με λαδόκολλα και τα υπόλοιπα 15-20 λεπτά τα ξεσκεπάζω για να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

 

Πραγματικά πρόκειται για απίστευτη συνταγή (πολυδοκιμασμένη)  τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καλύτερα τσουρέκια του εμπορείου.

Μυστικά για ένα καλό τσουρέκι:

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Για να φτιάξουμε την παραπάνω συνταγή θα χρειαστούμε τουλάχιστον 5 ώρες, άρα καλό θα ήταν τα υλικά να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο το πρωί (όπως αυγά, βούτυρο, μαγιά) και να ξεκινήσουμε την συνταγή το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.
  2. Προσθήκη Ιμβερτοποιημένης Ζάχαρης. Μεγάλο μυστικό των ζαχαροπλαστών και των αρτοποιών για ελαστικότητα και ίνες στις ζύμες.
  3. Καλό ζύμωμα
  4. Ψήσιμο σε υγρασία (μπολ με νερό, αποφυγή αέρα στον φούρνο)
  5. Σκέπασμα τα πρώτα λεπτά του ψησίματος

Και άλλες εικόνες από επόμενη παρασκευή, τα αποτελέσματα όπως θα δείτε είναι σίγουρα, η συνταγή είναι εγγύηση!!!!!

Σχολιάστε