Φτιάχνω Τουρσί Λαχανικών

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγο εποχής φτιάχνουμε τουρσί αγγουράκι, φασολάκια και κολοκυθάκια. Ίδια συνταγή και μεθοδολογία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για άλλα λαχανικά όπως καρότο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι κλπ.

Υλικά:

4 βάζα των 2 λίτρων (συνολικά 8 λίτρα, άρα θα χρειαστούμε τα μισά λίτρα για άλμη, 4 λίτρα)

Αγγουράκια

Φασολάκια

Κολοκυθάκια

Μπούκοβο Καυτερό

Γλυκάνισο

Δάφνη

Γαρύφαλλο

Κόλιανδρο

Σινάπι

Σκόνη Τζίντζερ

Υλικά για την Άλμη:

Για κάθε 1 λίτρο νερό υπολογίζουμε 3 κ. σούπας Αλάτι χοντρό, 2 κ. σούπας Ζάχαρη και 6 κ. σούπας Ξύδι λευκό ή μηλόξυδο.

Στην παρακάτω προσπάθεια έχουμε 4 λίτρα νερό (υπολογίζουμε πάντα τα μισά λίτρα από την χωρητικότητα των βάζων. Χωρητικότητα Βάζων 8 λίτρα, 8/2 = 4 λίτρα νερό) άρα υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε 12 κ. σούπας Αλάτι  χοντρό, 12 κ. σούπας Ζάχαρη και 24  κ. σούπας Ξύδι.

Ξεκινάμε την διαδικασία πλένοντας και καθαρίζοντας καλά τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Στην συνέχεια τα αποστειρώνουμε ρίχνοντας μέσα βραστό νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ή τα βάζουμε για 10 λεπτά στον φούρνο στους 100 οC.

Ρίχνουμε σε κάθε βάζο τα μπαχαρικά.

Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.

Μετά τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε όσο γίνεται ποιο σφικτά μέσα στα βάζα (πιέστε τα αρκετά γιατί με το πρώτο ζεμάτισμα θα μικρύνουν σε όγκο και θα χωρέσουν άνετα στα βάζα).

Βράζουμε 4 λίτρα νερό (μπορούμε στο πρώτο ζεμάτισμα να χρησιμοποιήσουμε βραστήρα για να γλυτώσουμε χρόνο) και γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω.

Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και στην συνέχεια αδειάζουμε το νερό από κάθε βάζο σε μία κατσαρόλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και βράζουμε ξανά για δεύτερη φορά το νερό.

Με μια κουτάλα γεμίζουμε ξανά τα βάζα μέχρι επάνω και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά (με αυτόν τον τρόπο έχουμε ζεματίσει τα λαχανικά και δεν χρειάζεται όπως θα δείτε σε άλλες συνταγές να βράσουμε τα βάζα με τα λαχανικά στην κατσαρόλα).

Στην συνέχεια αδειάζουμε για τελευταία φορά το νερό από τα βάζα στην κατσαρόλα και ξεκινάμε να φτιάξουμε την άλμη. Αφήνουμε το νερό να βράσει (το νερό πλέον έχει πάρει γεύση και αρώματα από τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που είχαμε ρίξει στα βάζα) και στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν.

 

Στο τέλος ρίχνουμε  το ξύδι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω και σφραγίζουμε καλά.

Εάν δεν έχετε τα βάζα της φωτογραφίας και χρησιμοποιείτε βιδωτά καπάκια θα πρέπει μόλις τα γεμίσετε και τα σφραγίσετε καλά να τα γυρίσετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τα συγκεκριμένα βάζα που βλέπετε σε αυτήν την προσπάθεια δεν χρειάζονται γύρισμα, τα γεμίζουμε μέχρι επάνω και τα αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι να κρυώσουν.

Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να συντηρήσουμε όσο γίνετε την θερμοκρασία της άλμης.

Μετά από 24 ώρες που θα έχουν  τελείως κρυώσει μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξερό μέρος. Εάν ανοίξουμε κάποιο βάζο στην συνέχεια το συντηρούμε στο ψυγείο.

Καλή Επιτυχία

Σχολιάστε