Βακτηριακές και Ιογενείς Ασθένειες

Διφθερίτιδα Εκτροφείου

Πρόκειται για ασθένεια που προκαλείται από ιό. Διάφορες παραλλαγές της ασθένειας προσβάλουν τα διάφορα είδη κι έτσι έχουμε τη διφθερίτιδα των περιστεριών, τη διφθερίτιδα των καναρινιών κ.λ.π. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει πιο συχνά την επιδερμίδα της κεφαλής του πουλιού, προκαλώντας φλύκταινες, που σπάζουν και ύστερα ξεραίνονται. Αυτές εμφανίζονται κυρίως γύρω στα μάτια και τα βλέφαρα, στο ράμφος και συχνά στο εσωτερικό του στόματος. Επίσης ξηρές κηλίδες μπορεί να εμφανισθούν στα πόδια και στους μηρούς και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απλωθούν στα εσωτερικά όργανα. Η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία, αλλά οποιοδήποτε πουλί αναρρώσει θα έχει πλέον αποκτήσει ανοσία απέναντι στην ασθένεια. Οι ιοί της διφθερίτιδας μπορεί να επιβιώσουν στις ξηρές κηλίδες και μέσα στο περιβάλλον για πολύ καιρό. Σε σοβαρές κρίσεις, ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει τα πουλιά.

Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (Μυκοπλάσμωση)

Η Χρόνια αναπνευστική νόσος προκαλεί όλες τις ενδείξεις μόλυνσης του ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος – καταρροή από την μύτη, λαχάνιασμα, φτωχή φυσική κατάσταση. Πρόκειται για εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που είναι συνηθισμένη στα περιστέρια και μπορεί περιστασιακά να προσβάλει και τα καναρίνια.

Κολοβακκίλωση

Ένα Βακτηρίδιο που αποκαλείται Escherichia Coli είναι φυσιολογικά παρόν στα έντερα αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθένεια ασθένεια αν διαταραχθεί η ισορροπία στο έντερο ή αν φτάσει σε κάποιο άλλο μέρος του πουλιού όπως π.χ ο ωαγωγός. Συνήθως, προκαλεί χλομάδα, υδαρή διάρροια, ιδιαίτερα κατά το κλώσημα και πολύ συχνά είναι μοιραία.

Πανώλη των Πουλερικών

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική ιογενή ασθένεια, που δεν εμφανίζεται συχνά στα καναρίνια. Οι ενδείξεις της ασθένειας συμπεριλαμβάνουν λαχανιάσματα, διάρροιες και μερικές φορές κρίσεις.Τα πουλιά που προσβάλλονται συνήθως πεθαίνουν ύστερα από 2-3 ημέρες. Οι νεοσσοί της όρνιθας είναι συνήθως η πηγή της μόλυνσης.

Ορνίθωση (Ψιττάκωση)

Πρόκειται για μία σοβαρή ασθένεια, επειδή μπορεί να προσβάλει και τους ανθρώπους προκαλώντας σοβαρές ή και πολλές φορές μοιραίες συνέπειες. Είναι πολύ συνηθισμένη ανάμεσα στους παπαγάλους και τα περιστέρια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί από καιρό σε καιρό, και στα καναρίνια. Τα άρρωστα πουλιά μπορούν να υποφέρουν από διάρροιες ή να δείχνουν σημάδια αναπνευστικής πάθησης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το πουλί μπορεί να πάσχει από Ψιττάκωση χωρίς να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα και έτσι να την μεταδώσει σε άλλα πουλιά και στον άνθρωπο.

Παστερέλωση (Χολέρα Εκτροφείου)

Αυτή η ασθένεια προκαλείται από ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται Pasteurella. Δεν είναι ασθένεια συνηθισμένη στα καναρίνια, αλλά εάν εισχωρήσει σε έναν μη ανοσοποιημένο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει το θάνατο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ασθένεια έχει μια περίοδο επώασης περίπου 10 ημερών.

Σαλμονέλλωση

Αυτή η βακτηριακή ασθένεια προκαλείται από διάφορους τύπους του μικροοργανισμού Salmonella, πολλοί από τους οποίους μπορούν να προσβάλουν και τον άνθρωπο. Η σαλμονέλλα γίνεται ένα πολύ πιθανό πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού πουλιών, φτωχές συνθήκες υγιεινής και συχνά η πιθανότητα μόλυνσης από τρωκτικά (που συχνά είναι η πρωταρχική πηγή μόλυνσης). Η σαλμονέλλωση μπορεί να προκαλέσει εντερίτιδα στα ενήλικα πουλιά, ή να καταστεί αιτία θανάτου στους νεοσσούς, είτε πριν, είτε μετά που θα βγουν από το αυγό.

Πηγή:»ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ Έγχρωμα, τύπου και ωδικά» του GBR. Walker & Dennis Avon, εκδόσεις Βασδέκη

Σχολιάστε