Φροντίδα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε για την υγιή ανάπτυξη των καναρινιών μας είναι η αγορά  των τροφών. Τα καναρίνια τρέφονται κυρίως με διάφορους σπόρους , τους οποίους βρίσκουμε σε οποιοδήποτε κατάστημα που εμπορεύεται κατοικίδια (pet shop).  Παρόλα αυτά, ειδικά  την περίοδο που αλλάζουν φτέρωμα χρειάζονται συμπλήρωμα τροφής (βιταμίνες σε υγρή ή στερεή μορφή),  αυγό, φρούτα και λαχανικά. Σας αναφέρω ότι, ξεκινώντας πριν αρκετά χρόνια την φροντίδα καναρινιών δεν έδινα σημασία στην ποιότητα και στην ποικιλότητα των τροφών που αγόραζα. Τα τελευταία χρόνια προσέχοντας αυτούς του δύο παράγοντες παρατήρησα σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο κατά την περίοδο αλλαγής φτερώματος όσο  και κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Εκτός της τροφής άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην σωστή φροντίδα των καναρινιών, είναι ο χώρος στέγασης δηλαδή το κλουβί.  Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο (να υπάρχει χώρος για πτήση), ασφαλές (καλώς έλεγχος στα σύρματα) , να έχει κλαδιά, να έχει αρκετά και σωστά δοχεία για τροφή, βιταμίνες, αυγό, φρούτα, λαχανικά και βεβαίως σωστή και πάντα καθαρή ποτίστρα. Στο σημείο που θα το τοποθετήσουμε πρέπει να μην υπάρχει ρεύμα αέρα, κοιτάμε η πίσω πλευρά και η μία πλαϊνή να καλύπτεται (θα ανεβάσω foto προς αποφυγή παρεξηγήσεων).  Μεγάλη προσοχή στα ρεύματα, τα πουλιά είναι πολύ ευάλωτα σε αυτά και πολλές φορές αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου και όχι κάποια ασθένεια (βλέπε. Ασθένειες) που κόλλησαν. Μεγάλη προσοχή στον έλεγχο και στην καθαριότητα της ποτίστρας. Χωρίς τροφή εμένα μου έχει τύχει να συντηρηθούν τα καναρίνια και δύο ημέρες, χωρίς νερό εάν είναι και καλοκαίρι, δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε για ώρες.

Το πρόγραμμα που ακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια στο τάισμα των καναρινιών μου είναι το εξής: Κάθε Σάββατο όλο τον χρόνο γεμίζω τα δοχεία των τροφών με καινούργια μικτή τροφή σπόρων. Το φθινόπωρο, τον μισό χειμώνα και το καλοκαίρι  γεμίζω τις αυγοθήκες με στερεή βιταμίνη (είναι η κλασική κίτρινη βιταμίνη που βρίσκουμε στα Pet shop). Τον άλλο μισό χειμώνα από τις αρχές Ιανουαρίου και όλη την  άνοιξη λόγω της αναπαραγωγής, στην αυγοθήκη βάζω μέρα παρά μέρα αυγό (ξεκινάω από αρχές Ιανουαρίου και εναλλάσσω το αυγό με μήλο και πορτοκάλι, θα εξηγήσω αναλυτικά στην σελίδα της αναπαραγωγής).  Για ποτίστρες χρησιμοποιώ των 400ml και από τον Οκτώβριο έως τέλη Μαΐου τις καθαρίζω και βάζω φρέσκο νερό κάθε Σάββατο. Τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των θερμοκρασιών η αλλαγή και η καθαριότητα γίνεται μέρα παρά μέρα και στους καύσωνες κάθε μέρα.

Γενικότερα να γνωρίζετε ότι από όλα τα pet που μπορεί κάποιος να αγοράσει είναι τα λιγότερο απαιτητικά και τα ποιο φθηνά σε αγορά και σε συντήρηση. Επίσης δεν λερώνουν πολύ, σε σύγκριση με άλλα pet  όπου υπάρχει θέμα με την γενικότερη καθαριότητα του χώρου που φιλοξενούνται.

 Τα καναρίνια μπορεί να ζήσουν αν προσεχθούν από τον ιδιοκτήτη τους ως και 14 χρόνια περίπου (στο Internet το βρήκα, δεν έχω συντηρήσει  πότε καναρίνι ή καρδερίνα τόσα πολλά χρόνια).

Σχολιάστε