Φτιάχνω Εύκολα και Γρήγορα Λευκό Τυρί

Θα περιγράψουμε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο παρασκευής εύκολου λευκού τυριού.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

5 λίτρα γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο). Προτιμάμε το πρόβειο αλλά για όσους βρίσκονται στις πόλεις καλό είναι και το αγελαδινό. Έχω φτιάξει το συγκεκριμένο τυρί με γάλα από το ΘΕΣ ΓΑΛΑ με πολύ καλά αποτελέσματα.

5γρ Ξινό – Κιτρικό Οξύ. Θα το βρείτε στον διάδρομο με τα μπαχαρικά ή στον διάδρομο με είδη ζαχαροπλαστικής σε οποιοδήποτε SuperMarket.

Λίγο νερό (κάτω από την μέση μικρού ποτηριού για κρασί)

Θα χρειαστούμε επίσης ένα θερμόμετρο γάλακτος,

ξύλινη κουτάλα,

τρυπητή κουτάλα

και καλούπι τυριού ή τσαντίλα.

Τα 5 λίτρα γάλα θα σας δώσουν περίπου 1 κιλό τυρί ανάλογα το είδος (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο). Το πρόβειο να ξέρετε δίνει καλύτερες αναλογίες, στην συνέχεια είναι το κατσικίσιο και τελευταίο το αγελαδινό.

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνω τα 5 λίτρα γάλα και ξεκινάω το ζέσταμα σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύω συνέχεια με μαλακές κινήσεις, χρησιμοποιώ μία κουτάλα ξύλινη και ακουμπάω τον πάτο της κατσαρόλας για να μην δημιουργηθεί ίζημα.

Όταν το γάλα φτάσει στους 85oC(εδώ χρησιμοποιώ το θερμόμετρο)

διαλύω το ξινό σε νερό (μισό ποτηράκι κρασιού) και το ρίχνω στο  γάλα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα

και σε λίγη ώρα θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να σχηματίζετε το τυρόπηγμα (να σχηματίζονται δηλαδή κομμάτια γάλακτος ενωμένα, όπως όταν για διάφορους λόγους μας κόβει το γάλα).

Κατεβάζω από την φωτιά όταν σχηματιστεί αρκετό τυρόπηγμα στην επιφάνεια της κατσαρόλας (σαν το καϊμάκι του ελληνικού καφέ ένα πράγμα).

Στην συνέχεια με την τρυπητή κουτάλα ξεκινάω να αφαιρώ τυρόπηγμα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο καλούπι.

Μόλις τοποθετήσω όλο το τυρόπηγμα στο καλούπι πιέζω λίγο την επιφάνεια για να βγει παραπάνω τυρόγαλο.

Στην συνέχεια αλατίζω την επιφάνεια με χοντρό αλάτι.

Το αφήνω στο καλούπι για 3 ώρες και  μετά το γυρνάω πάνω – κάτω και αλατίζω ξανά. Αφήνω για άλλες 3 ώρες και βγάζω το τυρί από το καλούπι. Μπορώ να ξεκινήσω να το καταναλώνω έτσι όπως είναι μαλακό ή μπορώ να συνεχίσω το αλάτισμα 2-3 φορές ακόμα και να το σκληρύνω.

Καλή επιτυχία.

*Το καλούπι και η τσαντίλα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συγκεντρώνουν το τυρόπηγμα, του δίνουν σχήμα και επειδή έχουν τρύπες αφαιρείται με την πάροδο του χρόνου το υπόλοιπο τυρόγαλο που βρίσκεται στο τυρόπηγμα. Μία διαφορά είναι ότι η τσαντίλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ξερής μυζήθρας γιατί με σφιχτό δέσιμο αφαιρεί καλύτερα το τυρόγαλο και κρεμιέται ευκολότερα για την αποξήρανση του συγκεκριμένου είδους τυριού.

Σχολιάστε