Βυζαντινά Μνημεία

Παναγία Χατηριάνισσα2509214720132028_b_panagia

Σημείο με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον είναι ο ναός της «Κοίμησης της Θεοτόκου», χτισμένος και αγιογραφημένος στα τέλη του 13ου αιώνα. Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος και ο νάρθηκας στεγάζεται με σταυροθόλιο με προεξέχουσες νευρώσεις. Ο ναός αυτός αναφέρεται και ως «Παναγία Πετριώτισσα» από την εικόνα που βρέθηκε εκεί και προέρχεται από τις Πετριές (χωριό του Δήμου Δυστίων) ή «Παναγία Χατηριάνισσα» επειδή ο τόπος που χτίστηκε είναι ο συνοικισμός «Χατηριάνοι» του Οξυλίθου. Από τον όλο εικονογραφικό διάκοσμο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει «Η μνηστεία της Θεοτόκου» δηλαδή ο αρραβώνας της Θεοτόκου με τον Ιωσήφ και σύμφωνα με την επιγραφή «Η Παρθένος διδόμενη στον Ιωσήφ». Σπουδαιότερη πάντως τοιχογραφία θεωρείται «Η προδοσία».
Πηγή: oxilithos.gr

Αγία Άννα Οξυλίθου – 1370Αγία Άννα
Απλός καμαροσκέπαστος, ορθογώνιος ναός στον συνοικισμό Ψιθιάνοι, αφιερωμένος στην μνήμη της Αγίας Άννας. Προγενέστερος του 1370 όπως μαρτυρούν οι, θαυμαστής τέχνης και χρωματολογίας, τοιχογραφίες του.

Άγιος Νικόλαος ΟξυλίθουΆγιος Νικόλαος
Στα βορειοδυτικά του συνοικισμού Ριτζάνοι ο ναός του Αγίου Νικολάου σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, που αποτέλεσε μετόχι της Μονής Μάντζαρη . Σώζονται πολλές από τις αγιογραφίες του, που ήταν φτιαγμένες κατά τον τρόπο της πικτογραφίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την δημιουργία του, ανακαινίσθηκε όμως το 1304.
Πηγή:portal Δήμου Κύμης – Αλιβερίου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s