Εσωτερικά Παράσιτα

Κοκκιδίωση

Αυτή η ασθένεια προκαλείται από πρωτοζωικούς οργανισμούς (τα παράσιτα Elmeria και Isospora) μέσα στο έντερο. Και τα δύο αυτά παράσιτα ανήκουν σε μία ομάδα πρωτοζώων που ονομάζονται Κοκκίδια – από όπου προέρχεται και η ονομασία της ασθένειας. Στα καναρίνια, τα Κοκκίδια ανακαλύπτονται σε εξετάσεις μετά θάνατον, αλλά δεν αποτελούν αναγκαστικά αιτία σοβαρής ασθένειας ή θανάτου. Όταν η Κοκκιδίωση εμφανίζεται ως ασθένεια, τα σημάδια της είναι διάρροια, συχνά με υδαρά και αιματηρά κόπρανα, και απώλεια βάρους.

Στρογγυλοσκώληκες

Υπάρχουν πολλοί τύποι τέτοιων σκουληκιών, αλλά αυτά που είναι πιο πιθανόν ότι προσβάλουν τα καναρίνια είναι τα εξής:

    1. Νηματοσκώληκες. Βρίσκονται κυρίως στα πουλιά εκτροφής ή σε πουλιά που συντηρούνται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Μεγάλοι αριθμοί τέτοιων σκουληκιών στα καναρίνια προκαλούν κίτρινα, γλιστερά κόπρανα κι ένα πολύ αποβλακωμένο και αναιμικό πουλι.
    2. Μεγάλοι στρογγυλοσκώληκες (ασκαρήδες). Μπορεί περιστασιακά να εμφανιστούν στα καναρίνια, αλλά είναι περισσότερο συνηθισμένο πρόβλημα στους παπαγάλους.
    3. Χαίνοντες σκώληκες. Κατηγορούνται συχνά ότι προκαλούν άσθμα και λαχανιάσματα στα καναρίνια, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβαίνει, ιδιαίτερα στα πουλιά κλουβιών, επειδή αυτά τα σκουλήκια πρέπει να περάσουν από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα σκουλήκι της γης πριν καταλήξουν στα καναρίνια.

Η διάγνωση της ύπαρξης όλων των παραπάνω στογγυλοσκωλήκων γίνεται με εξέταση των κοπράνων κάτω από μικροσκόπιο.

Ταινιοσκώληκες (Ταινίες)

Όλα τα σκουλήκια που ονομάζουμε «ταινίες» πρέπει να περάσουν μέσα από έναν ενδιάμεσο φορέα, συνήθως ένα έντομο, μάλλον, παρά να μεταδοθούν από το ένα καναρίνι στο άλλο. Συνήθως δεν εμφανίζονται στα καναρίνια.

Πηγή:»ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ Έγχρωμα, τύπου και ωδικά» του GBR. Walker & Dennis Avon, εκδόσεις Βασδέκη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s