Εξωτερικά Παράσιτα

Ψώρα Φτερών

Προκαλεί απώλεια φτερών και ξηρότητα στην επιδερμίδα, στα μέρη όπου έχει προσβάλει το πουλί και που συνήθως είναι ο λαιμός και το σώμα. Τα κύρια φτερά πτήσης και τα φτερά της ουράς συνήθως δεν προσβάλλονται.

Ψύλλοι

Αυτά τα παράσιτα τρέφονται απο το αίμα των πουλιών που τα φιλοξενούν, αλλά αφήνουν και τα αυγά τους και τις προνύμφες τους να αναπτύσσονται ραγισματιές και στα χάσματα του περίγυρου. Οι ψύλλοι δεν αποτελούν κανονικά πρόβλημα για τα καναρίνια, αλλά περιστασιακά τους βλέπουμε και πάνω τους. Οι ψύλλοι είναι έντομα, διαπλατυσμένα από τη μια προς την άλλη πλευρά και είναι εύκολα ορατά με γυμνό μάτι.

Ψείρες (κοινές)

Οι ψείρες είναι κοινό ζωύφιο σε όλους τους τύπους πουλιών. Ζουν όλο τον καιρό πάνω στον ξενιστή τους κι αφήνουν τα αυγά τους πάνω στα φτερά. Διαφορετικοί τύποι ψείρας μπορεί να τρέφονται είτε με απόβλητα της επιδερμίδας είτε ρουφώντας αίμα. Όταν οι ψείρες κατακλύσουν τα πουλιά μπορεί να τα αναγκάσουν να κάνουν αδιάκοπο ξύσιμο και τσιμπήματα, οδηγώντας έτσι σε αποβολή των φτερών. Τα πουλιά μπορεί να δείχνουν ανήσυχα, να μην κοιμούνται, να μην τρώνε σωστά και να χάσουν βάρος.

Οι Βορεινές Ψείρες

Μοιάζουν πολύ με τις κόκκινες ψείρες, εκτός από το ότι προέρχονται από τις τροπικές περιοχές κι έτσι είναι πιο πιθανό να καταστούν πρόβλημα κυρίως κατά το καλοκαίρι. Διαφέρουν από τις κόκκινες ψείρες ως προς το ότι περνούν ολόκληρη τη ζωή τους πάνω στο πουλί, γεννώντας πάνω τους τα αυγά τους, κι έτσι μπορούμε να τα ελέγχουμε πιο εύκολα.

Κόκκινες Ψείρες

Αυτά τα ζωύφια είναι πολύ συνηθισμένα παράσιτα. Ζουν στις χαραμάδες των ξυλοκατασκευών και στις κουρνιάστρες και βγαίνουν έξω την νύχτα για να επιτεθούν στα πουλιά ρουφώντας το αίμα τους. Όπως και με την εισβολή της κοινής ψείρας. το πουλί χάνει τον ύπνο του, το φτέρωμά του γίνεται φτωχότερο και μπορεί να προκληθεί έντονο τσίμπημα φτερών. Η αντιμετώπιση των κόκκινων ψειρών πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο τα πουλιά, όσο και τα κλουβιά.

Ζωύφια Αερόσακου (αναπνευστικά)

Αυτά τα ζωύφια εμφανίζονται κατά μήκος του αναπνευστικού αγωγού των καναρινιών, στους πνεύμονες, τους αερόσακους και την τραχεία. Ο κύκλος ζωής αυτού του παράσιτου δεν είναι γνωστός, αλλά τείνει να μην εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ομάδα, προσβάλλοντας απλά λίγα μόνο άτομα.

Ψείρες με Σκαλωτά πόδια ή Κνημιδοκόπτες (Ψωρίαση)

Είναι ζωύφια πιο συνηθισμένα στα πουλερικά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και εμφανίζονται και στα καναρίνια, προκαλώντας ξηρές ασπριδερές κηλίδες στα χωρίς πούπουλα σημεία του πουλιού, στα πόδια, στη βάση του ράμφους και γύρω από τα μάτια. Μπορούν να εξαπλωθούν σε μια ομάδα πουλιών, αλλά και να τα προσβάλουν μεμονωμένα.

Πηγή:»ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ Έγχρωμα, τύπου και ωδικά» του GBR. Walker & Dennis Avon, εκδόσεις Βασδέκη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s