Τρύγος

Όπως  έχουμε αναφέρει ξανά στο Site η παραγωγή μας αποτελείται από 230 ρίζες Αγιωργίτικο και 36 ρίζες Cabernet Sauvignon.  Η διαδικασία του τρύγου ξεκινάει με την δειγματοληψία και την μέτρηση του πιθανού αλκοολικού βαθμού  που θα έχει ο παραγόμενος οίνος. Η μέτρηση αυτή γίνεται με το παρακάτω εργαλείο το οποίο ονομάζεται διαθλασίμετρο.

ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟ 1

Με το διαθλασίμετρο μετράμε την περιεκτικότητα  σακχάρων που έχουν τα σταφύλια μας (σε κλίμακα Baume) και τον πιθανό αλκοολικό βαθμό που θα έχει ο παραγόμενος οίνος εάν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος της ζύμωσης και το κλείσιμο του βαρελιού. Η δειγματοληψία πρέπει να γίνει από όλα τα σημεία του χωραφιού για να μπορέσει να είναι όσο γίνεται ποιο αντιπροσωπευτική για το τελικό αποτέλεσμα. Παίρνουμε δηλαδή σε έναν κουβά από όλα τα σημεία (άκρες και μέση) του χωραφιού  ρόγες ή σε μεγάλες εκτάσεις ολόκληρα τσαμπιά, τα λιώνουμε και από το χυμό που βγαίνει ρίχνουμε 2, 3 σταγόνες στο διαθλασίμετρο και έχουμε τους βαθμούς Baume και τον πιθανό αναμενόμενο αλκοολικό βαθμό. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε την εικόνα που έχετε μέσα στο διαθλασίμετρο.

ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟ 2

Σε εμένα φέτος στις 06 Σεπτεμβρίου 2014 έδειξε 13 βαθμούς και έτσι προχώρησα σε κόψιμο των σταφυλιών. Θα επιθυμούσα να είχα 14 βαθμούς έτσι ώστε με το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης σε ανοιχτές δεξαμενές να έπαιρνα ένα κρασί στους 13,5 Alc αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών και τις προσβολής από περονόσπορο δεν ήθελα να καθυστερήσω περισσότερο.

Τα σταφύλια λοιπόν κόβονται και τοποθετούνται προς μεταφορά σε πλαστικούς κάδους.

ΚΑΔΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ 1 ΚΑΔΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΎΛΙΑ 2 ΚΑΔΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ 3

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η διαδικασία του τρύγου και ξεκινάει η διαδικασία της οινοποίησης.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s