Εποχιακοί Χειρισμοί Αμπελουργίας

Φθινόπωρο
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που το αμπέλι μας ξεκινάει σιγά σιγά να χάνει το χρώμα των φύλλων του και να τα ρίχνει. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις χρονιές με ξηρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδίως τον μήνα Σεπτέμβριο είναι καλό να προχωράμε σε ένα πότισμα. Το αναφέρω αυτό γιατί πολλές φορές επειδή έχουμε τρυγήσει και ασχολούμαστε με οινοποιητικές εργασίες ξεχνάμε τις απαιτήσεις του αμπελιού. Άλλη μία εργασία αυτής της εποχής εφόσον έχουμε την πρώτη καλή ποτιστική βροχή είναι το φθινοπωρινό όργωμα. Στο τέλος του φθινοπώρου πριν την είσοδο του χειμώνα προχωράμε στην λίπανση του αμπελιού με κοπριά και με λιπάσματα.

Εγώ ανοίγω γύρω από κάθε ρίζα λάκκους στους οποίους ενσωματώνω την κοπριά και το λίπασμα. IMG00107-20131214-1354 IMG00108-20131214-1354 IMG00110-20131214-1355 IMG00111-20131214-1355

Προσοχή δεν λιπαίνουμε κάθε χρόνο το αμπέλι. Εφαρμόζω την παραπάνω εργασία κάθε 2 χρόνια και εφόσον αντιλαμβάνομαι ότι την χρειάζεται το αμπέλι.

Χειμώνας
Αυτήν την εποχή γίνεται μία από τις σοβαρότερες εργασίες στο Αμπέλι. Αναφέρομαι στο κλάδεμα, το οποίο γίνεται τον μήνα Ιανουάριο εάν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες ή τον Φεβρουάριο. Έχω κλαδέψει διαφορετικές χρονιές και στους δύο μήνες με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Οπότε μην ανησυχείτε ή στεναχωριέστε εάν δεν προλάβετε τον Γενάρη, υπάρχει άφθονος χρόνος έως τα τέλη Φεβρουαρίου και εάν έχετε και νέο εγκατεστημένα κλήματα μπορείτε να κλαδέψετε και στις αρχές Μαρτίου. Την ερχόμενη εβδομάδα από το κλάδεμα προχωράμε στο ράντισμα των κλημάτων με χειμερινό πολτό. Τέλη Φεβρουαρίου είναι καλό να προχωρήσουμε σε ένα όργωμα.

Άνοιξη
Η ποιο απαιτητική εποχή του χρόνου, ιδίως για εμένα που όπως σας έχω ήδη αναφέρει στην εισαγωγή επισκέπτομαι τον Οξύλιθο κάθε Σαββατοκύριακο.Είναι από τις εποχές που με αγχώνουν υπερβολικά, με κουράζουν υπερβολικά, και η μόνη εποχή που χρειάζομαι βοήθεια. Βοήθεια την οποία παίρνω από μέλη της οικογένεια μου, από φίλους και γνωστούς που δέχονται να βοηθήσουν. Από τις αρχές της Άνοιξης, τον μήνα Μάρτιο έως τα τέλη Μαΐου η ανάπτυξη που παρατηρείται σε όλη την φύση διαδραματίζεται και εντός του Αμπελώνα. Γίνεται ένας αγώνας αντιμετώπισης βλαβερών ζιζανίων και ωφέλιμης ανάπτυξης του αμπελιού. Πρέπει με επαναλαμβανόμενες εργασίες να καθαρίζουμε το αμπέλι από τα ζιζάνια με την χρήση του χορτοκοπτικού και να το οργώνουμε. Εγώ εφαρμόζω κάθε μήνα (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) ένα καθάρισμα με το χορτοκοπτικό και τουλάχιστον δύο οργώματα – φρεζαρίσματα (ένα στις αρχές Μαρτίου και ένα στα τέλη Μαΐου). Με αυτόν τον τρόπο έχω παρατηρήσει ότι την εποχή του Καλοκαιριού θα απαιτηθεί μόνο ένα καθάρισμα και φρεζάρισμα των χωραφιών. Εκτός από τις προαναφερόμενες εργασίες άλλη μία σημαντική εργασία είναι και αυτή των χλωρών κλαδεμάτων και του ξεφυλλίσματος.
Όπως είπαμε η φύση βρίσκεται σε τεράστια ανάπτυξη είτε στα δέντρα είτε στα χόρτα – ζιζάνια είτε στα κλήματα μας. Αυτήν την τεράστια ανάπτυξη στα κλίματα την αντιμετωπίζουμε προς όφελός μας με τα χλωρά κλαδέματα και το ξεφύλλισμα των κλιμάτων. Με αυτήν την τεχνική κρατάμε σε κάθε κλήμα τις πιο δυνατές κληματίδες οι οποίες θα υποδεχτούν τα σταφύλια και με το ξεφύλλισμα διατηρούμε την παραγωγική αρμονία των κληματίδων και των τσαπιών. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι κόβουμε και τι αφήνουμε επάνω σε κάθε κλήμα. Το πολύ ή ελάχιστο κλάδεμα θα μας οδηγήσει πολλές φορές στα ίδια αποτελέσματα. Τον τρόπο του κλαδέματος (ξερού,χλωρού και ξεφυλλίσματος) θα το περιγράψουμε στην σελίδα με τίτλο «Κλάδεμα».

Τελευταία αλλά πολύ σημαντική εργασία της άνοιξης είναι τα ραντίσματα – θειαφίσματα με τα οποία ξεκινάμε την προστασία του αμπελιού μας από τους εχθρούς του όπως το ακάρι «Ωτιόρυνγχος» και ο μύκητας του «Περονόσπορου». Εγώ χρησιμοποιώ γενικά μόνο θειάφι και χαλκό. Τον Απρίλιο κάνω το πρώτο ράντισμα με υδατοδιαλυτό θειάφι (σκεύασμα θειαφιού που διαλύεται σε νερό) και ένα ράντισμα τέλος Μαΐου.

Συνοπτικά λοιπόν σας αναφέρω ότι οι κυριότερες εργασίες της άνοιξης είναι:

  1. Αντιμετώπιση ζιζανίων (χορτοκοπτικό) μην πάτε ποτέ στην λύση των χημικών ζιζανιοκτόνων καλύτερα να κουραστείτε παραπάνω παρά να μολύνετε την γη σας με όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες που περιέχουν τέτοιου είδους σκευάσματα.
  2. Όργωμα
  3. Κλάδεμα χλωρό
  4. Ξεφύλλισμα
  5. Ράντισμα

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι θα έλεγε κανείς είναι η εποχή στην οποία συνεχίζουμε τα χλωρά κλαδέματα τα οποία συνήθως γίνονται στην κορυφή των κλημάτων ιδίως στις περιπτώσεις που έχουμε επιλέξει γραμμικό σχεδιασμό και στην περίπτωσή μου και τα δύο αμπέλια είναι γραμμικά. Επίσης το καλοκαίρι προσέχουμε τα ποτίσματα, τα νεαρά (1 – 3 έτη) κλήματα θα χρειαστούν  δύο τρις επεμβάσεις αναλόγως τις βροχοπτώσεις. Τα δικά μου κλήματα είναι ξερικά, μετά το τρίτο έτος αραίωσα τα ποτίσματα και σήμερα δεν απαιτείται κανένα πότισμα μόνο στην περίπτωση μεγάλης ξηρασίας. Φέτος (2013) για παράδειγμα δεν χρειάστηκε να ποτίσω καθόλου. Επίσης το καλοκαίρι συνεχίζουμε τα ραντίσματα ιδίως τις περιόδους που έχουμε βροχοπτώσεις. Σε μία κανονική περίοδο χωρίς ακραία φαινόμενα (πολύ ζέστη, πολύ βροχή, συχνή βροχή)  εγώ ραντίζω μια φορά τον Ιούνιο και μία φορά στις αρχές Ιουλίου. Ο μήνας Αύγουστος αποτελεί για εμένα τον μήνα του Τρύγου. Οι ποικιλίες μου (Cabernet Sauvignon & Αγιωργίτικο) είναι ώριμες για τρύγο πρώιμαΑπό το 2009 που ήταν ο πρώτος μου τρύγος έως σήμερα δεν έχω τρυγήσει ποτέ μετά από τις 17/8. Φέτος τρύγησα στις  10/8/2013 και πείρα οίνο με τελικό αλκοολικό βαθμό, πριν το σφράγισμα του βαρελιού, 12,5 Alc.  

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s